Namen van de doden bekend gemaakt; bankmedewerkers staken vandaag ter nagedachtenis aan de slachtoffers; smeris voert ongekende aanvallen uit in Athene

Donderdag 6 mei 2010

De namen van de drie bankmedewerkers die stierven in het filiaal van de Marfin bank die gister in brand gestoken is, zijn bekend gemaakt. Zij zijn Paraskeui Zoulia, 35; Aggeliki Papathanasopoulou, 32 en Epameinondas Tsakalis, 36.


Wij zijn allen erg getroffen en verdrietig door hun tragische dood en het is extreem moeilijk om verslag te blijven doen vanuit hier in Athene. Maar de ontwikkelingen zijn zo cruciaal, dat het belangrijk is om het toch te doen. In het kort:

  • Ten eerste, een korte disclaimer. Geen anarchist zou expres het leven van andere mensen in gevaar brengen. Bankfilialen zijn al jaren een regulier doelwit voor protesten op de straten van Athene; daarom zijn banken altijd dichtgetimmerd op demonstratie dagen. Om werknemers op te sluiten in een filiaal van de bank langs de route van de grootste demonstratie die het land heeft gezien sinds haar post-dictatoriale tijdperk is moordende verzuiming.
  • In de onderstaande video, arriveert Mr. Vgenopoulos, de eigenaar van de Marfin Bank bij de bank, kort nadat de dood van zijn medewerkers is bevestigd. De verzamelde menigte schreeuwt hem herhaaldelijk “moordenaar” toe. Rond de 43ste seconde van het filmpje, schreeuwt een van de mensen: “Hoeveel jachten bezit je?”, op dat moment steekt Vgenopoulos 3 vingers op.
  • Vandaag is de dag dat het parlement stemt over de bezuinigingen. De overkoepelende vakbond GSEE heeft opgeroepen voor demonstratie vandaag om zes uur; PAME overkoepelende vakbond die dicht bij de communistische partij staat heeft opgeroepen voor een avondlange blokkade van het parlement.
  • Gisteren heeft de smeris in Exarchia meer ongekende aanvallen uitgevoerd: er was een inval in de linkse “Haunt of Migrants” zonder enige voorgaande provocaties: de ME stormde naar binnen, deuren slopend, mensen beukend, schreeuwend: “Vanavond helpen we jullie naar de klote”.


  • Een paar momenten later werd er binnengevallen in het anarchistische kraakpand op de Zaimi Straat. Ooggetuigen zeggen dat de smeris kogels naar binnen schoot en handgranaten het pand in smeten. Alle mensen die binnen waren zijn gearresteerd. In totaal zijn er 70 mensen in hechtenis genomen, 25 worden vervolg. Een solidariteits bijeenkomst verzamelt zich bij de rechtbank van Athene.
  • Vlak voor deze inval, viel de ME een cafe op de hoek van de Stournari Straat en Tsamadou Straat bij exarcheiaplein aan. In de video hieronder zijn ze te zien terwijl ze de gevel van het cafe slopen terwijl er mensen binnen zijn. In de laatste paar seconden van video vind de volgende dialoog plaats:[ME]: Verwijder het nu, onmiddellijk. Waarom film je? Wie gaf je toestemming?
    • [camera] Waarom? [ME] Om dat ik dat godverdomme zeg.


Dit is een kort bericht vertaald van after the greek riots, waar nog veel meer te lezen is: http://www.occupiedlondon.org/blog/

Advertenties