Hieronder een korte tekst over de gebeurtenissen in Griekenland van de afgelopen tijd.

De stroom van berichten uit Griekenland is eindeloos. Arrestaties van anarchisten, stakingen in verschillende sectoren, een algemene opstand in een kleine plaats vlakbij Athene, etcetera etcetera. Het is moeilijk om een compleet beeld te vormen, om te bevatten hoe de Griekse realiteit er momenteel uitziet naar aanleiding van berichten op internet. Hieronder volgen een aantal voorbeelden, die slechts dienen om een overzicht te geven, en misschien een bijdrage kunnen leveren aan discussie, over hoe de situatie daar is, hoe er mee omgegaan wordt, en vooral – hoe onze realiteit eruit ziet, omdat het vaak makkelijker is van een afstandje toe te kijken (met open mond en soms met een vervreemdende idolisatie) dan het dichterbij jezelf te zoeken en de strijd bij jezelf, in je eigen realiteit te laten plaatsvinden.

De financiële zekerheid van de bevolking in Griekenland is minimaal. Met een uurloon van drie euro (terwijl de voedsel- en goederenprijzen vergelijkbaar zijn met die in Nederland) moeten mensen tevreden zijn- ze hebben in ieder geval werk. De bestaansonzekerheid, het gevecht om te overleven, is een van de dingen die voor een versterkt bewustzijn zorgt; het wordt langzamerhand iedereen duidelijk wie er profiteert van de overheersing en uitbuiting van velen, en vooral ook wie niet.

Naast de stakingen van dokters en medewerkers van het openbaar vervoer (overigens roepen reizigers regelmatig op niet meer te betalen voor vervoersbewijzen) zijn er sinds 25 januari driehonderd immigranten in hongerstaking, ondersteund door anarchisten, en dit verhaal is voorlopig nog niet afgelopen. Griekenland is een van de belangrijkste ingangspoorten voor immigranten die Europa proberen binnen te komen. Maar veel verder dan Griekenland komen ze vaak niet, en in gevallen waarin dat wel lukt, worden ze meestal  in rap tempo terug gedeporteerd, ofwel naar het land van herkomst, of terug naar Griekenland.

Uit een verklaring van de hongerstakers:

“Wij zijn hier gekomen vanwege armoede, werkloosheid, oorlog en dictatuur. De multinationals en hun politieke dienaars lieten ons geen andere keuze dan ons leven 10 keer te riskeren om aan de poort van Europa aan te komen. Het Westen, dat onze landen leegrooft terwijl de levensomstandigheden hier veel beter zijn, is onze enige kans om als mensen te leven.”

Ook in Griekenland is de propaganda van fascistische en racistische organisaties officiële staatspolitiek geworden. Net zoals in Nederland heeft de Griekse staat het vaak op de immigranten gemunt als ‘probleem’ (zodra er een oorzaak voor de algemene misère aangewezen kan worden, kan de staat haar positie van veroorzaker van problemen omzetten in een meer gunstige, namelijk de aanbieder van oplossingen). De lijnen zijn duidelijk getekend; de Griekse staat heeft aan iedereen, op verschillende manieren, de oorlog verklaard.

Zo werd woensdag 9 februari duidelijk dat Fee Meyer haar rechtszaak in voorarrest moet afwachten (maximaal 18 maanden, en de staat maakt meestal gretig gebruik van deze lange termijn). Haar opsluiting is gebaseerd op haar veronderstelde band met de ‘Cells of Fire’, ze dronk namelijk koffie met een ‘verdacht’ persoon. Anarchist zijn is genoeg om opgesloten te worden. Fee is de zoveelste kameraad die vastgezet wordt in afwachting van haar rechtszaak, en vele anderen moeten zich maandelijks melden bij de smeris, mogen het land niet uit, worden continu in de gaten gehouden en lastiggevallen door de (o.a anti-terreur-)smeris. Een ander voorbeeld van de sensatielust van de Griekse overheid en media is de arrestatie van een jongen vorige week, nadat hij een overval had gepleegd. Al snel werd het de smeris duidelijk dat de persoon in kwestie een anarchist is, en prompt werd een bekende van hem ook gearresteerd, waarna hun foto’s en gegevens doorgestuurd werden aan de kranten en nationale televisie, iets wat bij een ‘normale’ overval gewoonlijk niet gebeurt. Eén van de kameraden is inmiddels vrijgelaten bij gebrek aan bewijs, en hoeft niet in de bajes te wachten tot aan het proces – maar moet zich wel om de zoveel tijd melden bij de smeris en mag het land niet uit.

Een van de meest recente gebeurtenissen is de opstand in Keratea, Attica, die dinsdag 8 februari volledig uit de hand liep. De staat wil bij de kleine plaats een open afvaldump plaatsen (met andere woorden, zooi de grond in en aarde/zand erover). De strijd van de inwoners tegen de verkrachting van hun leefomgeving, duurt al een poos en mondde dinsdag 8 februari weer uit in een heftige confrontatie met de smeris, die grote hoeveelheden molotovs en stenen te vreten kregen; de inwoners werden ondersteund door de lokale radio, die live de verhalen van het verzet uitzond.

Dit zijn slechts voorbeelden, een greep uit de vele gebeurtenissen die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden en waar geen eind aan lijkt te komen. De Griekse staat is het spoor bijster, en deze verwarring uit zich op verschillende manieren, resulterend in een circus van spektakel en repressie. Natuurlijk komen al deze verhalen niet uit de lucht vallen. De staatsrepressie naar de anarchisten toe zou niet zo heftig zijn als zij niet als een reële bedreiging zouden worden gezien. Het feit dat ook de ‘normale bevolking’ in opstand komt en niet meer wil luisteren (de gemiddelde inwoner van Keratea is, voor Griekse begrippen, relatief rijk) maakt haar nerveus; als de vlam overslaat, als bijna iedereen in opstand (op straat en in het hart) zou kunnen komen, is haar positie niet zo vanzelfsprekend en zeker meer. Ondanks hun verwoede pogingen om de onrust de kop in te drukken, door bijvoorbeeld te proberen de bevolking van Keratea te paaien met een som geld, en als dit niet lukt, de smeris eropaf te sturen, door de repressie steeds meer op te voeren, etcetera etcetera, lijkt het erop dat het vuur nog lang niet gedoofd is.

Voor de anarchie, voor onze woorden en daden, voor een vurig verlangen dat zelfs niet door de Nederlandse winterkou gedoofd kan worden…

 

– – –

 

Voor meer informatie zie onder andere

 

http://www.occupiedlondon.org/blog/

http://rioter.info/2010/12/20/keratea/

 

En een video over de opstand in Keratea:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1259432

Advertenties